Ankara’da Ulaşım Artışına Vatandaşların Tepkisi: “Makineden Her Durakta ‘Denge Yetersiz’ Sesini Duyuyoruz”
Haberler: İLEYDA ÖZMEN / Kamera: MEHMET MEHMETLİOĞLU
ankara ‘de vatandaşlar ve öğrenciler ulaşım ücretlerine yapılan zamlardan şikayetçi oldu. 24 yaşındaki yüksek lisans öğrencisi, “Kartımı yazdırdım okumadı. Girdim kredi kartıma para yüklemem gerekti. Şu an günlük 25 lira. Bir öğrenci için korkunç bir rakam” dedi. .Her durakta makineden ‘denge yetersiz’ sesini duyuyoruz.Hayatımızdaki birçok şey ekonomik olarak istikrarsız.Bizi zorluyor en azından ulaşımın bu şekilde olmaması gerektiğini düşünüyorum” dedi. Emekli Nurşen Özarmagan, “Ben de diyorum ki sadece otobüs fiyatları mı? Primlerim en yüksek. Şu anda 8 bin lira olan maaşım 10 bin lira oldu. İçler acısı. asgari ücretin altında yaşamak reva mı 17 dir dün 63 liraya su aldım ben onlardan daha dindarım ben de beş vakit namaz kılıyorum ama başımı kapatıp bina yapmakla yetmiyor Bir cami. Çok asiyim” dedi.
18 Temmuz’da Ankara’da otobüs fiyatları yüzde 57 arttı. Hafta başından itibaren tam biletler 9,5 TL’den 15 TL’ye, indirimli biletler 4 TL’den 7,5 TL’ye yükseldi. Öğrenci aboneliği ise aylık 220 TL sınırsız. Vatandaş ve öğrenciler otobüs biletlerine zam ANKA HaberlerAjans tarafından değerlendirilir.
“MAKİNENİZDEN HER DURAKTA ‘YETERSİZ DENGE’ SESİ DUYARIZ”
Ufuk Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden 24 yaşındaki yüksek lisans öğrencisi, şunları söyledi:
“Dün bu durumu tesadüfen yakaladım. Kartımı yazdırdım okumadı. Girdim kredi kartımdan yükleme yapmak zorunda kaldım. Şu an günde 25 lira. Çok öğrenci var. Hele aboneliğiniz yoksa bu süreç nereye kadar gider bilmiyorum öğrenciliğim yeni bitti aboneliğimi yazdırıyordum eylül ayına kadar öğrenci kartımı kullanma hakkım var sonra mecburen kullanmak zorundayım. tamamını yazdırın mümkün olduğunca az binmeye çalışıyorum.Abonelik aslında Ankaralılar ve öğrenciler için güzel bir avantaj.Ayda 150 defa otobüse biniyoruz galiba bir öğrenciye yetiyor ama normal. aboneliği olmayan diğer milyonlar için sancılı süreç.her durakta makineden ‘yetersiz bakiye’ sesi duyuyoruz.sonumuz ne olur bilmiyorum.hayatımızdaki birçok şey ekonomik olarak bizi zorluyor.
“TÜRKİYE’NİN BELİRSİZLİĞİ BENİ DİĞER SEÇENEKLERE İTİRDİ. BU NEDENLE EĞİTİMİME YURTDIŞINDA DEVAM EDECEĞİM”
Aslında, birçok eyalet standardının altındayız. Şu anda birçok ülke örneğin Almanya ayda 40-50 euro veriyor ve sınırsız ulaşım sağlıyor. Bu noktadan çok uzaktayız ve gittikçe daha kötü bir duruma doğru sürükleniyoruz. Türkiye’nin bilinmezliği beni başka seçeneklere yönelmeye itti. Bu nedenle eğitimime yurt dışında devam edeceğim. İtalya’dan burslu kabul aldım, bu yüzden yüksek lisans için İtalya’ya gidiyorum. Açıkçası, geri dönmeyi düşünmüyorum. Orada kalmak için elimden geleni yapacağım. Çünkü buradaki belirsizlik her şeyden önce bir güvensizlik duygusu yaratıyor. Bu inançsız ortamda kendimi heba etmek istemiyorum.”
“ABONE OLMAK ZORUNDAYIM. 140 LİRADAN 220 LİRAYA ÇIKTI. KISA MESAFEDE YÜRÜMEYİ TERCİH EDERİM”
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi öğrencisi Ahmet Adacı da şunları söyledi:
“Fiyatlar bir anda çok arttı. Akaryakıt artıyor başka şeyler artıyor. Öğrenci olduğumuz için arabamız olmadığı için toplu taşıma kullanmak zorunda kalıyoruz. Arabamız olsa mazot koyamıyoruz. Ben mecburum. abone olun 140 liradan 220 liraya çıktı o bizim aylık ücretimizi aşıyor KYK alan öğrenci diğer masraflarını tek başına karşılayamaz gibi geliyor bana aslında yardımcı olmak isteyenler var ama ikinci kez bastıklarında hepsinden ‘yetersiz denge’ kelimesini duyuyoruz. Kısa aralıklarla yürümeyi tercih ediyorum.”
“BİZE MİNNETTARLIĞI ÖĞRETTİLER. BEN ONLARDAN DAHA İMANDEYİM. BEN DE BEŞ REKADET NAMAZIM KILIYORUM AMA MESELE BAŞI KAPAMAK VE CAMİ YAPMAK DEĞİL”
Emekli Nurşen Özarmagan da zamları şöyle değerlendirdi:
“Sadece otobüs fiyatlarını soruyorsunuz değil mi? Sadece otobüs fiyatları mı diyorum? Ölene kadar 20 yıl özel sektörde çalıştım. Primim en yüksekti. 8 bin lira oldu 10 bin lira oldu İçler Ağrı Şu an asgari fiyatın altında geçinmeye çalışıyorum bu rava 17 oldu dün su aldım 63 liraya su aldım bize öğrettiler şükredin ben onlardan çok daha inançlıyım ben beş vakit namazımı da kılıyorum ama başımı örtüp mescit yapmakla olmaz bu da yetmez milleti forma sokarlar sokağa . Oradaki insanları bile satın aldılar. Biz o kadar aptal mıyız? Daha ne diyeyim ki onları Rabbime havale ediyorum.”
“EV KİRALIK 15-20 LİRA, OTOBÜS FİYATLARI NORMAL”
Abdullah Ceylan dedi ki:
“Evin kirası 15-20 lira, otobüs fiyatları normal. Mazotta zam oldu, doğalgazda zam oldu. Karadeniz’de doğalgaz bulundu, 6 ayda depolara intikal etti.” .Nasıl transfer edildiğini bilmiyorum çünkü Irak’ta körfezde bir rafineride çalıştım 5 yılımızı aldı Türkiye’de 6 ayda gazı bulup çıkardılar depolara getirip bize sundular. sobalar.ne olduğunu anlamadım.evin kirası ve ekmek fiyatı bu kadar artmışsa otobüslerin normali.mansur yavaş geçen gün yağmurda ‘çalışmıyor’. AKP’nin Melih Gökçek dönemindeki yapılarıdır. Mansur Yavaş altyapıda bir çok iyileştirme yaptı ama o günkü yağışları Mansur Yavaş’a yüklediler. Kendi suçlarının sorumluluğunu asla üstlenmezler. Genelde yürümeyi tercih ederim. Arttırmadan önce de aynıydı. Artıştan sonra da aynısı oldu.” Kendi arabam olduğu için otobüse pek binmem. Daha beter olmalılar. İnşallah litresi 100 lira olur.
“YÜRÜYÜYORUM BİSİKLETLEYİYORUM. ARTIK OTOBÜS KULLANMIYORUM, BEBEK HİZMETİ. ÜLKE BUNLARI HAK ETTİ. İNSANLAR SEÇİMLERİYLE KARŞILAŞIYOR”
Bir başka emekli vatandaş da şunları söyledi:
“Aslında tam bilet 25 lira, öğrenci 20 lira olması gerekiyor. Bisikletimi yürüyerek ve biniyorum. Artık otobüs ve minibüs kullanmıyorum. ‘Bakiye yetersiz’ yazıyor. Geçen sefer başıma geldi. Kartta 10 lira 15 liraydı çekmedi para verdim ama güzel şey bunları görünce mutlu oluyorum vatan bunları hak ediyor insanoğlu artık kendi kaderiyle yüzleşiyor seçimler, seçtikleri şeyle yüzleşiyorlar.”
“RASGELE BİR YERE ULAŞIM YAPMADAN GİTME ŞANSINIZ VAR MI?”
Bir başka vatandaş ise şu ifadeleri kullandı:
“İşi olmayanlar idare edince oluyor maalesef. Ben emekliyim. 15 lira basmıyorum ama mesele sadece otobüs fiyatları değil. Genelde korkunç bir enflasyon var. Bir enflasyon var. Yüzde 200-300. İnsanların gelirleri giderek azalıyor”Ulaşıma zam yapılacak, gıdaya zam yapılacak değil mi? Ulaşımı kullanmak zorundasın. Ulaşım kullanmadan herhangi bir yere gitme şansınız var mı? İnsanlar maalesef zor durumda.”