Ekonomi

5G’yi yerli ve milli imkanlarla yapacağız

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bilgi Teknolojileri ve İrtibat Kurumu’nda (BTK) düzenlenen BTK Akademi Kariyer Zirvesi’nde gençlerle bir araya geldi. Karaismailoğlu, Bakanlık olarak hayatın ve hareketliliğin yaşandığı her noktada var olduklarını, hava, deniz, demiryolu, kara yolları ve haberleşme sektörlerinin kendileri için çok değerli olduğunu söyledi.

Karaismailoğlu, Türkiye’de son 20 yılda çok yol kat ettiklerini ve bundan gurur duyduklarını belirterek, “700 bin çalışma arkadaşımız var. Bu 5 sektörde Türkiye’nin her bölgesinde yoğun bir mesai harcıyorlar. Ülkemizin ulaşım ve haberleşme alanında ayakta kalması için ben de meslektaşlarımızın bir üyesiyim.” Abisi ve sözcüsü olarak buradayım. Başarı bir grup işidir. 700 bin arkadaşımızla bunu ülkemize ve milletimize kazandırmaya çalışıyoruz” dedi.

Karaismailoğlu, Bakanlık olarak insan, yük ve bilgi taşıdıklarını ve bunların vatandaşlara en hızlı, güvenli ve konforlu şekilde ulaştırılması için büyük çaba sarf ettiklerini bildirdi.

Türkiye’nin altyapı eksikliklerini son 20 yılda büyük ölçüde tamamladıklarını ifade eden Karaismailoğlu, genişbant internet abone sayısının 90 milyon seviyesine ulaştığını bildirdi.

Türkiye’nin özellikle taşınabilir abone konusunda dünyanın sayılı ülkelerinden biri olduğuna dikkati çeken Karaismailoğlu, şöyle konuştu:

“Sunulan bu güçlü altyapı sayesinde interneti en çok kullanan ilk 20 ülkeden biriyiz, Avrupa’da ise ilk 5 içerisindeyiz. İnternete ve bilişime bu kadar bağımlı bir toplumuz. Bize düşen görev; çok fazla.Mevcut kapasiteyi ve hızı arttırmak için var gücümüzle çalışıyoruz.Çaba sarf ediyoruz.Bu çabamız için meslektaşlarımızla,özel sektörle,üniversitelerle ve sivil toplum kuruluşlarıyla sürekli iletişim halindeyiz.Bu sabah ODTÜ’deydik. Orada yine iletişim sektörüyle ilgili önemli işbirliklerimiz var.”

“Son 20 yılda 183 milyar dolar yatırım yaptık”

Türkiye’nin güçlü altyapısı sayesinde en hızlı büyüyen ülkelerden biri olduğuna işaret eden Karaismailoğlu, 20 yıl önce Türkiye’de 8 milyon araç varken bu sayının şimdi 26 milyona çıktığını söyledi.

Karaismailoğlu, trafik sıkışıklığının 20 yıl öncesine göre çok daha az olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Devlet aklıyla yapılan yatırımlar sayesinde bu oldu. Bu yatırımlar yapılmasaydı Türkiye ne bu ihracat rakamlarına ulaşabilirdi ne de bu hareketliliğin önündeki tüm engelleri kaldırabilirdi. Ne kadar kolay ve hızlı olursanız. Bir bölgeye ulaşırsanız, onun yatırımını, üretimini ve istihdamını o kadar çok etkilersiniz.Bölgeye 1 birim ulaşım yatırımı yaptığınızda 1 yılda 10 kat üretime, 6 kat milli gelire katkı sağlamış olursunuz.Biz 183 milyar dolar yatırım yaptık. Karşılığında 1 trilyon dolar üretime, 600 milyar dolar milli gelire katkı sağladık.”

Rekor ihracat rakamları ve Türkiye’nin dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri olmasının tesadüf olamayacağına işaret eden Karaismailoğlu, bu başarının arkasında büyük bir emek ve özveri olduğunu anlattı.

“BTK Akademi’de öğrenci sayısı 1 milyonu geçti”

Gelecek nesillerin artık altyapı, yol gibi şeyleri düşünmeyeceğinin altını çizen Karaismailoğlu, bunun yerine teknoloji ve inovasyon alanında neler yapılabileceğini tartışacaklarını ve üretimi bu yönde etkileyeceklerini söyledi.

Karaismailoğlu, “En değerli ihracatın kilogramsız ihracat olduğunu” vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Burası proje, mühendislik, yazılım, müşavirlik ve müşavirlik. O yüzden biz ve sizler bu bölümlerde daha çok çalışacağız. Türkiye’nin ulaşım sektörlerinde son 20 yılda kazandığı bilgi ve birikimle Türkiye artık Türkiye’ye mühendislik ve yazılım ihraç ediyor. Tüm dünya.Bunlar da İhracat rakamlarımıza olumlu etkisi var.BTK Akademi’deki öğrenci sayımız 1 milyonu geçti.Bu büyük bir başarı.Burada kazanacağınız bilgi ve tecrübe ile değerli katkılar sağlayacaksınız. hem kendinizin hem de ülkemizin kalkınmasına.Bilişim iletişim hayatımızın değerli bir parçasıdır.Bu da internetin faydalı bir parçasıdır.Siber vatan dediğimiz siber güvenlik en değerli konularımızdan biridir, ülkemize ve milletimize zarar vermeden. Bu yüzden BTK’da siber güvenlik konusunda çok uzman arkadaşlarımız burada çalışıyor. Uzman arkadaşlarımız Mavi Vatan ve Anavatan gibi siber vatanımızı da 7/24 korumaya çalışıyor.”

“İnşallah yerli ve milli kaynaklarımızla 5G’yi yapacağız”

Karaismailoğlu, şu anda 488 bin kilometre olan fiber ağı 1.5 milyon kilometreye çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

5G konusuna da değinen Karaismailoğlu, “İnşallah yerli ve milli kaynaklarımızla 5G’yi yapacağız. Onun için Ankara’da çok değerli bir iletişim kümesi kurduk. Burada 5G’nin her alanında önemli çalışmalar var. 6G’nin değerli bir parçası.” 5G’nin sanayide, üretimde ve ilaçta getireceği avantajları düşünerek planlamalarımızı yaptık. Önümüzdeki günlerde önemli gelişmeler olacak” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu